Vlera dhe rendesia e namazit te sabahut

0
886

1.Namazi I sabahut,llogaritet me namazin e tere nates.

Zgjuarja nga gjumi,pergjigjeja ndaj ezanit,namazi me besimtare,e gjithe kjo llogaritet sikurse ke qendru ne namaz gjate tere nates.

Ka thene Pejgamberi a.s.:”Kush e fale namazin e jacise me xhemate,shperblimi I tij eshte sikur eshte fale ne mes te nates,kush e fale namazin e sabahut me xhemate,sikur eshte fale tere naten”

2.Kush e fale namazin e sabahut,ai eshte nen mbrojtjen e Allahut.

Transmetohet nga Ebi Dherri r.a.thot:Ka thene Pejgamberi a.s.:”Kush e fale namazin e sabahut,ai eshte nen mbrojtjen e Allahut xh.sh.”

I nderuar besimtare,behu prej burrave dhe besimtareve te namazit te sabahut,prej atyre te cilet,ne momentin e ndegjimit te ezanit,shpejtojne per te arritur tekbirin me imame.Namazi eshte me I mire dhe me I dobishem se gjumi.Behu prej atyre qe ne momentin e thirrjes se ezanit, per namazin e sabahut,e braktisin shtratin dhe shpejtojne ne namaz.Nje prej besimtareve te mire u nise per ne xhami,dhe bente kete lutje:O Zot me ben nje drite (nur)ne zemren time,ne gjuhen time drite,ne shqisat e te ndegjuarit drite,ne syte e ni drite,prapa shpindes drite,para meje drite,mbi mua drite.I nderuar cfare mendone per ate I cili del prej shtepise heret ne erresire,dhe ate e bene per hire te Allahut xh.sh.Te besimteri I ketij lloji te cilet per fate te keqe jane te paket,sipas haditheve te pejgamberit a.s. nuri nuk ndahet prej tij.

3.Namazi I sabahut me xhemate,ne diten e llogarise do ti behet drite.

Pejgamberi a.s. thote:”Kush prej jush fale sabhun dhe iqindine,hyn ne xhenet”

“Nuk e djege zjarri ate I cili fale namazin para se te linde dielli(sabahun),dhe para se te perendon”

4.Ai qe nuk zgjohet me e fale namazin e sabahut,eshte I sanksionuar nga rrizku dhe begatite e Zotit.

Thot ibn Kajimi:”Gjumi I mengjesit te ndalon nga rrizku,sepse atehere eshte koha kur ndahet rrizku”

6.Thot Pejgamberi a.s.:”Dy rekate te sabahut,jane me te dobishme se sa e gjithe e bota dhe cka ka ne te”

7.Raporti shkruhet ne kohen e sabahut.

Thot Pejgamberi a.s.:Behet ndrrimi I melekeve te nates dhe te dites,ato tubohen ne kuhen e namazit te sabahut dhe te iqindise,pastaj ngriten ato melek cka ishin naten me ty,dhe I pyet Allahu xh.sh.per gjendjen e tyre,Allahu I din te gjitha kto,dhe I pyet:Si I gjetet roberit e mi?Meleket I thone:O Zot,I kena gjete duke bere namaz,dhe I kena lene duke bere namaz.

A nuk eshte nje ndere I madhe, per ti o besimtare,te ngritet emir yte, dhe ti thuhet:O Zot filanin e gjetem duke u fale dhe e lam duke u fale.

8.RRizku (furnizimi)dhe begatia eshte per ata qe falin namazin e sabahut me xhemat.

Pejgamberi a.s.thot:O Zot bekoi at ate cilet zgjohen heret.

Përshtati: Sulejman ef Fejzullahu. /KBI-Bujanoc.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here